Arbetskläder vården

Köpa egna kläder inom vården

Ja, det låter i så fall bättre att personalen får ett extra klädbidrag. Uniformer el uniformsliknande kläder kommer definitivt att ge intryck av institution. Det är ju självklart, om man ser på det från de boendes synpunkter och inte bara från personalens.

Socialstyrelsen jämför med hemtjänstpersonalen. Har de arbetskläder Men de stannar ju inte så länge hos varje åldring (alldeles för kort tydligen, hinner inte stanna och prata med dem). Det som krävs är tydligen att kläderna ska vara tvådelade, kortärmade och gå att tvätta. Det kan väl personalen köpa själva och få ett bidrag för dessa kläder. Arbetskläder är kläder som används under arbetstid. Syftet med arbetskläder kan vara att skydda arbetstagaren, tillförsäkra god hygien eller att identifiera arbetstagaren inför allmänheten. Då syftet endast är att identifiera arbetstagaren är beteckningen uniform lämpligare. Arbetskläder är ofta utformade för att vara praktiska i det yrke de används.

Jag ser inga problem att personalen har på sig arbetskläder, det är ju synd om dom måste slita ut sina egna kläder, OK om dom skulle få handla ”civilkläder” på faktura som samhället stod för. Jag själv bor i en normal lägenhet hos allmännyttan, dom som sköter om städningen bär uniform samma sak med fastighetsskötaren, jag blir inte kränkt utav det, så jag förstår inte varför någon som bor på ett LSS boende skulle bli kränkt utav att dom som arbetar där bär arbetskläder Vård & omsorg.

Min boendestödspersonal använder speciella arbetskläder sen några år tillbaka. Men dom ser ut som helt vanliga kläder. Det är jeansliknande gråa byxor, T-shirts och röda jackor med löstagbart foder så att dom kan användas året runt.

Det är betydligt diskretare kläder än vad den vanliga hemtjänstpersonalen har. Jag märkte faktiskt inte att dom hade slutat använda privata kläder innan dom talade om det.

Jag upplever det inte som något som helst problem att t ex gå och handla tillsammans med personalen.

När det gäller att jobba på gruppboende kan det som nämnts tidigare i tråden ibland vara ett ganska smutsigt arbete beroende på vad det är för typ av boende. Så jag ser inget problem med att personalen där har speciella arbetskläder förutsatt att man kan klä sej diskret när man är utanför boendet tillsammans med brukarna.

Jag förstår att det kan vara känsligt, men så länge kommunen inte betalar för ”civilkläderna” på arbetsplatserna så är det väl motiverat med uniform. Även om betalda civilkläder vore det bästa eller iaf civil liknande kläder.

Jag hoppas att det är ok att jag postar den här tråden i det här forumet, men jag vill vara anonym och det handlar om min kropp.

Jag jobbar inom vården (kommunen) och vi får inte arbetskläder av vår arbetsgivare utan antingen får vi ha våra privata eller köpa själva. Nu har jag tröttnat på att få mina privatkläder förstörda och jag har bestämt mig för att investera i arbetskläder, men det verkar lättare sagt än gjort.

Jag VET att jag är överviktig och det är något jag kämpar med, jag har gått ned en del men har LÅNG väg kvar. Men jag är inte så sjukligt groteskt stor som man skulle kunna tro när man inser vilka problem jag har att hitta passande kläder, jag måste leta på fel ställen.

Jag insåg nu när jag skulle köpa vårdkläder att utbudet är stort och priserna ännu större och allt var som en djungel. Jag vill inte beställa kläder om inte företaget har tydliga måttabeller och jag hittade bara EN internetbutik som hade det.

Arbetskläder inom hemtjänst?

Jag skall nu ut på min första praktik som uska och får då reda på att jag skall själv inhandla mina arbetskläder. Köp servicekläder till hotell & restaurang här. Stort sortiment och till marknadens bästa priser
Jag har innan arbetat i butik och inom bilindustrin och överallt har man fått alla kläder inkl skor betalda av arbetsgivaren men inom vården verkar det inte vara så?

Kan dom alltså kräva att jag skall ha vissa kläder som jag måste bekosta själv??
Borde man inte få arbetskläder av sin arbetsgivare??

Jag rotade fram en tröja med bra passform och mätte den över byst och midja för att få ett bra mått (jag vill INTE ha åtsittande kläder och det går inte när jag jobbar heller) och kom då fram till ett mått som verkade bra, men det verkar omöjligt att få tag på.

I detta företagets måttabell så står det att 2xl motsvarar xxx cm och jag ville ha större än så, jag beställde alltså den enda tröja de hade som fanns ända upp till 4xl. Idag anlände den och glad i hågen provade jag och höll på att knäckas när den var trång! Jag är stor men jag är INTE en 4xl i vanliga fall, när jag tog fram måttbandet så såg jag att centimeterstorleken på 4xl är exakt samma som på 2xl trots att det står 4xl i tröjan, förbannade bluff!

Nu hittar jag inget på nätet med stora storlekar, allt går bara till xxl och det funkar inte för de är små i storlekarna och töjer sig inte en millimeter heller. Jag förstår inte för jag har arbetskamrater i min storlek och större som har arbetskläder så då måste det ju finnas till mig. Jag har frågat de jag jobbar med vart de köpt kläderna men de säger bara att de inte kommer ihåg exakt men att de googlade på vårdkläder och det är exakt det jag har gjort.

Jag är så ledsen nu, jag hatar min vidriga jäkla kropp och jag äcklas av mig själv. men det måste finnas arbetskläder även för mig eftersom andra i min storlek har dem. Ni andra storväxta inom vården, var har ni hittat era kläder?

Om någon inte vet vad det är för plagg jag är ute efter så är det tröjor i det här Jag jobbar inom vården i Norge och vi beställer arbetskläder som finns i stora storlekar, men just nu kommer jag inte på vad de heter… Tippar på att det finns i Sverige också. Ska undersöka saken och återkomma!

Vet inte hur många det är som har genomgått en Första hjälpen kurs. Tror i Sverige är det inte ens krav om man tar körkort att man genomgår en sådan kurs. (Själv har jag ju tagit körkort utomlands).

HLR (hjärt- och lungräddning) är ju en viktig del i första hjälpen kursen. Här finns det en bra länk på nätet.

Sen finns det ju andra moment som ingår i en Första Hjälpen kurs t.ex. vad Rautek-greppet är för något.

Sen ytterligare en fråga – finns det någon här som har varit med om en olycka och fått hjälp av en som inte är utbildad inom vården? Berätta!

arbetskladerna.se